Ķīmijas fakultāte / Faculty of Chemistry
Permanent URI for this community
Browse
Browsing Ķīmijas fakultāte / Faculty of Chemistry by Author "Akuņeca, Ieva"
Now showing 1 - 1 of 1
Results Per Page
Sort Options
- ItemLatvijā audzētu garšaugu ķīmiskās kompozīcijas un antiradikālās aktivitātes izvērtējums(Latvijas Universitāte, 2009) Akuņeca, Ieva; Jākobsone, Ida; Latvijas Universitāte. Ķīmijas fakultāteGARŠAUGI, FENOLA SAVIENOJUMI, ANTIRADIKĀLĀ AKTIVITĀTE, REDUCĒŠANĀS SPĒJA, UV – SPEKTROFOTOMETRIJA, AUGSTEFEKTĪVĀ ŠĶIDRUMU HROMATOGRĀFIJA. Bakalaura darbā dots īss pārskats par fenola tipa savienojumiem, to antiradikālajām īpašībām, saturu pārtikas produktos un dažādām noteikšanas metodēm. Analizējot gan žāvētus, gan svaigus garšaugus, veikta fenola savienojumu noteikšana ar divām metodēm (Folina – Čikolto un AEŠH), kā arī flavonoīdu un flavonolu noteikšana. Lai noteiktu garšaugu spēju inaktivēt reaktīvus savienojumus, izmantoti trīs dažādi radikāļi (DFPH, galvinoksils un ABTS). Tāpat izvērtēta arī garšaugu spēja saistīt oksidēšanos veicinošos metālu jonus un sausnas saturs.