Bioloģijas fakultāte / Faculty of Biology
Permanent URI for this community
Browse
Browsing Bioloģijas fakultāte / Faculty of Biology by Subject ""šķīvja princips""
Now showing 1 - 1 of 1
Results Per Page
Sort Options
- ItemVeselīga uztura „šķīvja principa” maltīšu ietekme uz ķermeņa miesas būvi raksturojošiem antropometriskiem parametriem(Latvijas Universitāte, 2021) Kindzule, Keitija; Ozoliņa-Molla, Līga; Latvijas Universitāte. Bioloģijas fakultāte“Šķīvja princips” tiek uzskatīts par vienu no labākajiem veidiem, kā izglītot sabiedrību par veselīga uztura pamatprincipiem (Harvard University, 2011), nodrošinot organismu ar visām nepieciešamajām uzturvielām, minerālvielām un vitamīniem. Veselīga uztura “šķīvja princips” tiek plaši pielietots un ieteikts daudzu valstu, arī Latvijas Republikas Veselības ministrijas veselīga uztura rekomendācijās. Tomēr ir vērojams zinātnisko datu un pamatojuma trūkums “šķīvja principa” atbilstības novērtējumam uztura vadlīnijām. Tādēļ šī pētījuma mērķis ir novērtēt antropometrisko parametru izmaiņas paaugstinātas augu izcelsmes produktu diētas sešu nedēļu ievērošanas rezultātā pētījuma dalībniekiem ar atšķirīgu ikdienas uztura veidu. Pētījumā tika iesaistītas 18 personas ar atšķirīgu ikdienas diētu: visēdāju (n= 7), ovo-lakto veģetāru (n= 4) un vegānu (n= 7). Pētījuma personas sešu nedēļu ilgā periodā ikdienas maltītēs ievēroja „šķīvja principu”, nemainot savu diētas veidu, un uzņemot uzturu bez noteiktiem kalorāžas ierobežojumiem. Pētījumā tika izvērtēta „šķīvja principa” maltīšu ievērošanas iespējamā ietekme uz ķermeņa miesas būvi raksturojošiem antropometriskiem parametriem un uztura kalorāžu. Pētījuma rezultāti uzrāda, ka veselīga uztura “šķīvja principa” ievērošana statistiski būtiski samazina vidukļa un gurnu apkārtmēru pētījuma dalībnieku kopējā grupā. Visēdāju diētas dalībniekiem bija vērojams lielāks uzņemto kaloriju daudzums, nekā ovo-lakto veģetāriešu vai vegānu grupās. Visēdāju un vegānu grupas dalībnieku uzņemto kaloriju daudzums pētījuma laikā samazinājās, kamēr ovo-lakto veģetāriešu grupas dalībniekiem – palielinājās, tomēr šīs izmaiņas nav statistiski ticamas, bet uzrāda šo izmaiņu tendenci. No pētījuma rezultātiem var secināt, ka „šķīvja principa” uztura paraduma ievērošanas ilgums, bet ne diētas veids (visēdājs, ovo-lakto veģetārs, vegānisks) ir labvēlīgās izmaiņas ķermeņa antropometriskajos parametros ietekmējošs faktors.